top of page

De Sociale Knapper

– Når usynlige kompetencer bliver synlige løsninger.

Det begyndte, som mange ting gør, i stilhed. Et område syd for de store øer – ikke glemt, bare stille. Her ankom Viktor, ung og nysgerrig, med en rygsæk fuld af spørgsmål og en evne til at lytte til det, der ikke blev sagt. Han var ikke sendt ud for at redde nogen, men for at opdage, om der stadig fandtes mennesker og mønstre, der kunne skabe forandring.

 

Han fandt en bygning, som ingen længere talte om. Den stod tom, men ikke uden indhold. Inde bag de støvede døre lå mapper med breve, noter og dagbogsblade. Håndskrevne stemmer fra unge, som havde været fanget i systemet, men nægtede at give op. De kaldte sig selv “knapper”. Ikke fordi de skulle holde sammen på noget – men fordi de ville sætte noget i gang.

 

Viktor blev der. Læste. Forstod. Og han begyndte at tale med unge i området – unge, der var faldet igennem, blevet glemt, eller aldrig helt var blevet set. De havde levet i kaos, i dysfunktionelle hjem, i institutioner og midlertidige løsninger, hvor trygheden altid var på lånt tid. Men midt i alt det mørke, var der opstået noget andet. De havde fundet et fristed – ikke i verden omkring dem, men i den digitale verden. De kunne noget med en PC. De kunne finde rundt, hvor ingen andre kunne. Søge, skrive, skabe. Ikke perfekt stavet, men med en kraft og en stemme, der trængte igennem.

 

Viktor så det, ingen andre havde spurgt om. Og han foreslog, at de startede noget sammen. En lille netavis. De skrev artikler, lavede interviews, beskrev byen, menneskerne, stemningen. Og selvom det hele foregik online, så besluttede de at printe nogle eksemplarer. Ikke for papirets skyld, men for blikfangets. For at blive opdaget.

 

De cyklede rundt og afleverede deres avis – til virksomheder, til parcelhuskvarterer, til dem, der ikke selv søgte nyt, men måske manglede det. Og det virkede. Et par mellemstore virksomheder i området fik øje på dem. Først kom de i praktik. Ikke som en tilfældig CSR-gestus, men som et ledelses- og læringsprojekt, hvor man lærte hinanden at kende. Ikke kun den unge og virksomheden – men hele relationen omkring dem. Og da praktikperioden var slut, var der nogle, der blev ansat. Ikke som forsøg, men som medarbejdere. Fordi de kunne noget.

 

Andre unge fortsatte i medievirksomheden, der nu voksede sig til en lille socialøkonomisk platform. Men ikke alle blev. Nogle rejste videre – langt væk – og tog idéen med sig. De skabte partner-virksomheder. Kopier af det første. Og de gjorde præcis det samme: lavede netaviser, skabte blikfang, cyklede ud, blev opdaget, og fik bygget sig et arbejdsliv.

 

Alt sammen, fordi nogen havde set dem. Fordi nogen havde lært dem at se sig selv.

For dem var det sociale ikke bare samvær. Det var evnen til at forstå relationer, mønstre og strukturer – og bryde med dem, når de holdt mennesker fast. Og knapperne? Ja, dem havde Viktor en særlig forklaring på. En knap i en jakke er ikke bare noget, der lukker. Den varmer. Den skaber tryghed. Den binder noget sammen. Og når du knapper en jakke, får du lommer – steder at gemme ting, at tage med dig, at samle på. En knap kan være en detalje. Men den kan også være det, der gør hele forskellen.

De sociale knapper var ikke længere bare gamle historier i støvede mapper. De var i live. De trykkede på det, der skabte bevægelse. De bandt noget sammen, som var ved at gå i opløsning. Og de skabte tryghed – ikke kun for dem selv, men for mange.



BASIS læring i et jobmatch.

BASIS video - jobmatch
Emnet BLIKFANG
Emne Personlige egenskaber – Personprofil hvilken har du?
Emne Læs – forstå og match en jobannonce.
Emne CV kontra et jobmatch følgebrev.
Emne Et jobinterview – Et jobmatch.
Emne Tips og tricks til et Jobinterview 1. Del.
Emne Tips og tricks til et Jobinterview 2. Del
Emne - et bevidst læringsforløb, der betaler sig.

EMNER:

BLIKFANG - Personlige egenskaber – Personprofil hvilken har du? - Læs – forstå og match en jobannonce - CV kontra et jobmatch følgebrev - Et jobinterview – et jobmatch - Tips og tricks til et Jobinterview 1. Del - Tips og tricks til et Jobinterview 2. Del -  Et bevidst læringsforløb, der betaler sig.

Lyt til 

underviser -

Susannes kompetencer.

image.png

Lyt til 

underviser -

Oles kompetencer.

image.png
bottom of page